کاربران محترم برای مشاهده بهتر سایت از مرورگر فایرفاکس استفاده نماییدMozilla-Firefox-icon

cohort-logo

مرکز مطالعات کوهورت کوار

تاریخچه
به دنبال مراجعات مکرر بیماران HBs Ag + از منطقه اکبر آباد کوار به اساتید محترم گوارش و کبد، اولین کوهورت جمعیتی جنوب کشور در سال 1385 در منطقه کوار واقع در جنوب شرقی شیراز آغاز شد.

اهداف طرح
1- تعیین میزان شیوع و بروز بیماریهای گوارشی در چهار محور هپاتیت های ویروسی، بیماریهای التهابی روده  ،  سرطانها و زخمهای گوارشی و سیر طبیعی این بیماریها.
2- تعیین میزان شیوع و بروز بیماریهای تیروئید و استئوپروز در منطقه.
3- پیگیری و درمان افراد درگیر جهت بررسی تاریخچه طبیعی بیماران و عوامل خطرزا در منطقه .
4- تعیین ریسک فاکتورهای  استئوپروز و الگوی تراکم استخوان در طول زندگی در منطقه .
5- بررسی میزان شیوع سندرم متابولیک وکبد چرب ،فاکتورهای خطروسیرطبیعی آنها.
6- بررسی اثر شیوه زندگی ، عادات تغذیه ای و عوامل دموگرافیک و طبیعی به عنوان ریسک فاکتور برروی بروز این بیماریها.
7- اقدامات مداخله ای جهت پیشگیری از بروز بیماریهای گوارشی.
8- ایجاد یک بیو بانک غنی منطقه ای.
9- شناخت الگوی بیماریها درجمعیت و بررسی سیر تغییرات آن.
10- بررسی عوامل خطر اثر گذار بر سیر بیماریهای مورد بررسی.
11- شناخت بیماران و افراد سالم و پیگیری آنها در طول زمان مطالعه .

cohort-board

فاز اول
مراحل انجام فاز اول
روند انجام کار در ابتدا ، حضور گروه کوهورت در روستا های مختلف و فرا خوان افراد روستاها از طریق بهیار روستا و گرفتن نمونه خون از ایشان و پر کردن پرسشنامه بود ولی پس از اسکان در سایت اصلی کوهورت روند به این صورت شد که افراد ساکن در منطقه کوار ( شامل خود کوار و روستاهای اطرف آن ) هر هفته روزهای دوشنبه از طریق تلفن  به محل دعوت می شوند . تعداد آنها در هرجلسه بین120 -180 نفر است که البته بعضی اوقات به 200 نفر هم می رسند . این افراد در بدو ورود رضایت نامه شرکت در طرح را امضا می کنند و سپس پرسشنامه به آنها تحویل داده می شود. این پرسشنامه شامل بخشهای مختلف است و هر قسمت در اتاق مخصوص خود تکمیل می شود شامل: قسمت سوالهای پرسشنامه که از مصاحبه شونده توسط پرسشگران دوره دیده بر طبق پروتکل هایی که از قبل تدوین شده پرسیده می شود وسپس  قسمت قدو وزن و فشار خون تکمیل شده و بعد به اتاق خونگیری جهت گرفتن 15-20cc  خون مراجعه می کنند وپس از این مرحله فرد به اتاق پزشک جهت معاینه کامل شکم و تیروئید می روند. در مرحله آخرافراد به اتاق چک نهایی جهت بررسی کلی پرسشنامه و اطمینان از پرشدن تمام قسمتهای آن مراجعه می کنندو پرسشنامه  پس از بررسی نهایی از بیمار تحویل گرفته می شود سپس نمونه خون ها در محل سرم گیری شده وسپس به بیمارستان نمازی  انتقال می یابد.
حدود دو هفته تا یکماه بعدجواب آزمایش افراد آماده و تحویل ایشان داده می شود که افراد جهت بررسی آزمایشها شنبه هر هفته به پزشک کوهورت مراجعه می نمایندودر صورت نیاز ، رژیم غذایی یا دارو درمانی توسط پزشک تجویز شده و نهایتا اگر نیاز به ارجاع به متخصص باشد، فرد همراه با نامه مشاوره به پزشک متخصص ارجاع داده می شود.
فاز اول طرح با نظر اساتید محترم برای 23 هزار نفر از جمعیت کوار انجام پذیرفت.

فاز دوم
فاز دوم طرح از تاریخ 19/3/90 آغاز شد. به این صورت که مجددا 50 تا 80 نفر از افراد شرکت کننده در فاز 1،  درروزهای پنج شنبه به محل دعوت شده و علاوه بر پرکردن پرسشنامه و نمونه گیری خون و ادرار، سونوگرافی تیروئید و شکم هم برای افراد دعوت شده انجام می شود .
فاز دوم طرح در واقع به نوعی پی گیری (follow up)  افراد می شود.

cohort-lab

Data base
قابل ذکر است که تمام اطلاعات پرسشنامه ، جواب آزمایشها و سونوگرافی از ابتدای طرح تا کنون وارد سیستم data base شده و به این صورت اطلاعات کوهورت  به صورت الکترونیک هم ثبت شده و سیستم گزارش گیری و آمارگیری های مختلف خیلی دقیق انجام می شود.

coh-ort

طرحهای تحقیقاتی و مقالات مربوط به کوهورت کوار

1.      بررسی میزان شیوع بیماری سلیاک درجمعیت طبیعی شهرستان کوارفارس-جنوب ایران.

2.      بررسی شیوع عفونت هپاتیت Cدردودهستان فرمشگان واکبرابادکوار.

3.      بررسی شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری در جمعیت کوار و ارتباط آن با فاکتورهای دموگرافیک

4.      مواجهه و شیوع بیماری هپاتیت B در جمعیت واکسینه ها و غیر واکسینه ها در منطقه کوار واقع در جنوب شرقی شیراز

5.      بررسی شیوع کبد چرب و ارتباط آن با ریسک فاکتورهای سندروم متابولیک در مطالعه کوهورت کوار

6.      شیوع سندروم متابولیک در بالغین اکبرآباد کوار فارس در سال 1386-87

7.      همبستگی بیماریهای خود ایمنی تیروئید با گواتر اندمیک در اکبراباد کوار-فارس در سال 1386-87

8.      بررسی میزان تراکم استخوان و شیوع پوکی استخوان در زنان روستایی منطقه کوار فارس در سال 1387-88

9.      میزان تراکم استخوان و شیوع پوکی استخوان در مردان روستایی منطقه کوار فارس در سال 1387-88

10.  بررسی میزان تراکم استخوان در دختران شهری منطقه کوار فارس در سال 1388-89

11.  بررسی میزان تراکم استخوان در پسران شهری منطقه کوار فارس در سال 1388-89

12.  بررسی ارتباط سطح TSH با اندازه ندول تیروئید در افراد یوتیروئید در شهر کوار سال 1391

13.  بررسی ارتباط تراکم استخوانی و میزان بافت چربی با بروز شکستگی استخوانی در کودکان جنوب ایران

14.  اثر تجویز ویتامین دی فعال و غیر فعال روی آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به کمبود ویتامین دی و کبد چرب غیر الکلی

جهت اطلاعات بیشتر
دکتر محمدرضا فتاحی- رئیس کوهورت دانشگاه (کوار)
دکتر علیرضا صفرپور- مدیر کوهورت دانشگاه (کوار)
زهره حبیب زاده- مدیر اجرایی کوهورت(کوار) در منطقه

blue-phone-iconشماره تماس: 6474263- 0711
                                 6125515 – 0711
bluefaxفکس: 6474263 – 0711

addressآدرس: شیراز- بیمارستان نمازی- مرکز تحقیقات گوارش و کبد- جنب اندوسکوپی- اتاق کوهورت

نظر شما درباره این وب سایت چیست؟

آمار بازدید کنندگان

mod_vvisit_counterامروز30