کاربران محترم برای مشاهده بهتر سایت از مرورگر فایرفاکس استفاده نماییدMozilla-Firefox-icon

بیماریهای التهابی روده یا به اختصار

IBD (Inflammatory Bowel diseases)

inflammatory-bowel-disease

گروهی از بیماریهای مزمن با علت نا مشخص می باشند که دستگاه گوارش میلیونها نفر در سرتاسر جهان را گرفتار کرده و کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار می دهند. در گذشته این بیماریها بیشتر در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته دیده می شد، اما امروزه (از 50 سال گذشته تا کنون) این بیماریها کشورهای در حال توسعه را نیز مورد تهاجم قرار داده است که به نظر می رسد علت آن نزدیک تر شدن فرم زندگی مردم این کشورها با کشورهای توسعه یافته باشد که می توان از افزایش مصرف چربی و پروتئین حیوانی، افزایش استرس و افزایش مصرف دخانیات نام برد. گرچه علت بیماریهای روده نامشخص می باشد ولی به نظر می رسد که سه عانل ژنتیک، محیط و سیستم ایمنی در ایجاد و تشدید علائم این بیماری نقش اساسی داشته باشند. از جمله فاکتورهای محیطی تغذیه می باشد. به نظر می رسد در چند دهه گذشته افزایش مصرف شیر گاو  و در نوزادان بجای شیر مادر، افزایش مصرف شکر پالایش شده (قند، شکر، شیرینی) و مصرف بالای چربی و کاهش مصرف فیبر (میوه و سبزیجات) با افزایش بیماریهای التهابی روده همراه بوده است.  قابل ذکر است که هیچ نوع رژیم غذایی خاص باعث جلوگیری یا درمان بیماریهای التهابی روده نمی شود اما می تواند به کنترل علائم بیماری کمک کند.


بیماریهای التهابی روده به دو شکل دیده می شوند: بیماری کرون (CROHN'S) و کولیت اولسراتیو (ULCERATIVE COLITIS)

 این دو بیماری روده ها را درگیر کرده و باعث ایجاد التهاب و زخم در سطح داخلی روده ها می شوند.
بیماری کرون می تواند هر قسمت از دستگاه گوارش از دهان تا روده ها را درگیر نماید و باعث اسهال، تنگی فیسچول (نوعی کانال غیر طبیعی بین دو قسمت از بدن)، سوء جذب و در جراحی (برای خارج کردن قسمتی از روده که بیمار است) می شود.
کولیت ا.ولسراتیو تنها روده بزرگ را درگیر می کند که اغلب باعث اسهال خونی می شود. التهاب کل دیواره روده را درگیر می کند که اغلب باعث اسهال خونی می شود. التهاب کل دیواره روده را درگیر نمی کند و بنابراین کولیت اولسراتیو فیسچول ایجاد نمی شود ولی در نهایت التهاب شدید ممکن است نیاز به جراحی و برداشت قسمت التهاب را لازم نماید.

crohn-colitis
diarrhea-pain


شایعترین علائم بیماریهای التهابی رود، اسهال، درد شکمی، تب و خستگی می باشد. بیماریهای التهابی روده مزمن بوده و همراه با دوره های عود و بهبودی تکرار شونده می باشند. در زمان عود علائم تشدید شده و بیماری فعال است و در زمان بهبودی، قسمتهای ملتعب روده بهبود یافته و علائم کم می شود یا از بین می رود و بیماری خاموش نامیده می شود.
اولین و بهترین درمان بیماریهای التهابی روده ذاشتن رژیم غذایی مناسب است، باید توجه داشت که بیماری التهابی روده به طور کلی از بین نمی رود ولی می توان با رژیم غذایی مناسب و مصرف دارو، مدت زمان خاموشی بیماری را افزایش داد. یک رژیم غذایی متعادل برای سالم ماندن و بهبود وضعیت بیماری در بیماریهای مزمن از جمله IBD نقش مهمی ایفاد می کند. این رژیم غذایی متعادل در موفقیت درمان نیز بسیار اهمیت دارد.

برای داشتن یک رژیم غذایی متعادل پزشک و متخصص تغذیه، نیازهای بدن فرد را بر اساس جنس، سن و شرایط بیماری می توانند مشخص کنند. در واقع تنها مقدار مصرفی غذا مهم نیست بلکه مهمتر آن است که نیازهای روزانه بدن به کالری، پروتئین، کربوهیدرات (قند) و مواد مغذی تأمین شود.

یک رژیم غذایی متعادل از کلیه گروه های غذایی مختلف تشکیل ده است. منابع پروتئین شامل گوشت، ماهی، مرغ و لبنیات در صورت تحمل توسط فرد، منابع کربوهیدارت شامل نان، نشاسته، ماکارونی و میوه و سبزیجات و منابع چربی، روغن و ماکارونی می باشند.

اگر غذایی باعث بدتر شدن علائم بیماری نمی شود نیازی به محدود کردن آن نمی باشد حتی اگر این غذا در فرد دیگری باعث تشدید علائم شود و بنابراین چون تحمل مواد غذایی مختلف از فرد به فرد دیگر متفوت است و همچنین محل درگیری روده توسط این بیماری در بیماری کرون و کولیت اولسراتیو متفاوت است. التهاب در کولیت اولسراتیو فقط سطح روده و فقط روده بزرگ را درگیر می کند، اما در بیماری کرون، التهاب کل دیواره روده را در بر گرفته و می تواند هر قسمت از دستگاه گوارش از دهان تا روده ها را درگیر نماید.

بنابراین تنظیم رژیم غذایی از یک فرد با فرد دیگر متفاوت خواهد بود و نمی توان یک رژیم غذایی یکسان را برای تمام مبتلایان در نظر گرفت.

ibd-diet
ibd-diett

پزشک و بیمار با همکاری با یکدیگر می توانند رژیم غذایی مناسب با شرایط فرد را مشخص نمایند، گرچه برای بدست آوردن این رژیم غذایی مناسب، یک دوره آزمایش و خطر وجود خواهد داشت همچنین چون سیر بیماری در طول زمان تغییر می کند.رژیم غذایی با گذشت زمان تیز تغییر خواهد کرد. بهترین راه داشتن یک دفترچه کوچک و ثبت داروهایی است که علائم بیماری را تشدید می کند.
بیماران باید توجه داشته باشند که چون داشتن یک رژیم غذایی برای هر فرد مبتلا به این بیماری متفاوت است پس اطلاعاتی را که از افراد و منابع مختلف دریافت می کنند قبل از بکارگیری حتماً با پزشک خود در این زمینه مشورت نمایند.
گرچه رژیم غذایی مناسب از فرد به فرد دیگر متفاوت نکات کلی در مورد رژیم غذایی مناسب وجود دارد که در کلیه بیماران مشترک می باشد، رژیم غذایی مناسب و روش زندگی سالم می تواند به مبتلایان کمک کند که حتی الامکان علائم بیماری را کنترل نمایند و فواصل بین فعالیت بیماری را طولانی تر نمایند.
غذاهای چرب: از مصرف بیش از اندازه غذاهای سرخ کردنی ، کره، مارگرین، سسهای چرب، گوشتهای چرب  اجتناب شود، چون مواد غذایی چرب از طریق دستگاه گوارش به طور کامل جذب نشده و هضم آن مشکل است و می توانند باعث اسهال و گاز روده شوند ، بخصوص در صورتی که قسمتی از روده بوسیله جراحی برداشته شده باشد، میزالن مصرفی غذاهای چرب حتماً باید کاهش یابد. می توان بجای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را بخار پز کرد و مصرف نمود.
بهتر است چربیهای غیر اشباع را جایگزین چربیهای اشباع شده نمود، چربیهای غیر اشباع در دمای اتاق مایع هستند و در یخچال کمی حالت جامد پیدا می کنند. چربیهای غیر اشباع همچنین به کاهش کلسترول بد (LDL) کلسترول به LDL ، کلسترول بد محسوب شده که هر چه میزان آن کمتر باشد بهتر است و کلسترول HDL کلسترول خوب محسوب می شود که هر چه میزان آن بیشتر باشد بهتر است.

 

رعایت بهداشت مواد غذایی: از مصرف غذاهای فاسد شده و مانده باید جداً خودداری شود، حتی الامکان آب معدنی یا آب جوشیده شده و فاقد میکروب مصرف شود. سبزیجات و کاهو قبل از مصرف باید ضدعفونی شود.
آب: در طول روز به مقدار کافی آب نوشیده شود (1/2 ounce/ day× wt cpound)  تا به اصطلاح فرد به دهیدراتاسیون ( کم آبی) گرفتار نشود. مصرف مقادیر زیاد آب همچنین از یبوست جلوگیری می کند.
در واقع احتمال کم آب شدن به علت اسهال مزمن در این بیماری وجود دارد. اگر  مصرف آب همگام با اسهال و از دست دادن آب نباشد، کلیه ها دچار مشکل خواهد شد. به نظر می رسد تشکیل سنگ کلیه در بیماری کرون نیز به علت کم آب شدن مزمن بدن باشد.
از دست دان نمک و کم آب شدن بدن همچنین باعث احساس ضعف خواهد شد، بنابراین خصوصاً در هوای گرم که میزان از دست دادن آب و نمک از طریق پوست علاوه بر اسهال وجود دارد، فرد باید مقادیر متنابهی آب بنوشد.
تقریباً حدود 60-70% بدن شما ازآب تشکیل شده است. قسمت اعظم دستگاه گردش خون آبی است و ماهیچه ها، ریه ها و نفر دارای مقادیر فراوان آب است. بدن شما به آب نیاز دارد تا درجه حرارت بدن را تنظیم کند. آب که قسمت اعظم خون را در بر می گیرد باعث حرکت مواد غذایی و اکسیژن به کلیه ارگانها شده و مواد زائد را از بدن خارج می کند و مفاصل و ارگانهای دیگر بدن را محافظت می نماید. بدن انسان از طریق ادرار، عرق و تنفس آب از دست می دهد و اگر شما خیلی فعال باشید آب بیشتری را از دست می دهید. بنابراین برای داشتن بدنی سالم به مایعات به تعداد کافی بنوشید. بهترین انتخاب آب است. نوشیدنی های قند دار تعداد بیشتری کالری دارند و گروهی از نوشابه ها، مواد معدنی مفید برای بدن را نیز تأمین می کنند.

ibd
crohns colitis
جهت مطالعه بیشتر ...

 

نظر سنجی

نظر شما درباره این وب سایت چیست؟
 

آمار بازدید کنندگان

mod_vvisit_counterامروز30
mod_vvisit_counterدیروز53
mod_vvisit_counterاین هفته355
mod_vvisit_counterهفته گذشته556
mod_vvisit_counterاین ماه1545
mod_vvisit_counterماه گذشته2580
mod_vvisit_counterکل بازدیدها99470

ورود اعضا



تقویم

 
جمعه
۱۳۹۶
شهریور
۳۱
 

اوقات شرعی